Jdi na obsah Jdi na menu
 


HISTORIE KLUBU VYSOKÝCH

V roce 1946 byl založen první československý Klub vysokých.
Členové se scházeli v kavárně "Urban". Podmínky pro přijetí do klubu byly velmi přísné, muži od 200 cm a ženy od 190 cm.

V roce 1969 vyšel článek v časopise Mladý svět s názvem "Kluci nad 190 cm a dívky nad 180 cm ozvěte se!
Klub vysokých byl založen podruhé. Členská základna byla asi 350 dlouhánů a klub existoval pod hlavičkou
Spartaklubu. Dlouháni pořádali různé akce. V roce 1974 byl navázán kontakt se zahraničím
a do Prahy přijelo 40 dlouhánů z NDR a NSR. V této době začala spolupráce s antropologem RNDr. Miroslavem Prokopcem, DrSc. Činnost klubu ustala v roce 1976, protože ve vedení bylo 5 lidí a i elán a nadšení mělo své meze....

Několik vysokých nadšenců se sešlo začátkem osmdesátých let s myšlenkou  opět založit KLUB VYSOKÝCH. 
První velké setkání se konalo v ÚKDŽ,1. 10. 1983  kam se dostavilo témeř 300 dlouhánů, na výzvu uveřejněnou v Mladém světě.
Ten, kdo splňoval všech předpoklady, t.j. minimální věk 18let, výšku u žen od 180 cm a u mužů od 190 cm
se mohl stát řádným členem. Přípravný výbor dal dohromady první čvrtletní plán akcí a  začala pravidelná činnost KLUBU VYSOKÝCH.
V té době platná legislativa neumožňovala samostatnou existenci zájmového sdružení, a tak jsme hledali patrona. Díky pochopení Domu kultury ČKD se mohlo v červnu 1984 v Národním domě na Žižkově  konat ustavující shromáždění. Tehdy
vznikl oficiálně KLUB VYSOKÝCH. Od prosince 1991 existuje KLUB VYSOKÝCH  jako samostatná společenská organizace a přestože již několik let tvoří výbor pouze 4 lidé, trvá jeho činnost dodnes.